Nieuws

Onderhoud

 • 23/12/2020 - Het register zal onbeschikbaar zijn van donderdag 31 december, 16:00 CET tot maandag 4 januari, 9:00 CET omwille van een software upgrade (bericht van de EC).
 • 05/06/2018 - UITZONDERLIJK - Upgrade URL register - Belgisch register voor broeikasgassen

  Van aanstaande woensdag 6 juni (8u) tot vrijdagmorgen 8 juni (8u) zal het register niet beschikbaar zijn omwille van een upgrade van de registeromgeving.

  BELANGRIJK: na deze upgrade zal het register te bereiken zijn op een NIEUWE URL, namelijk https://unionregistry.ec.europa.eu/euregistry/BE/index.xhtml

  De publieke website van het register blijft - ook tijdens de upgrade - raadpleegbaar op de vertrouwde URL: https://www.climateregistry.be/; op deze website vindt u veiligheidshalve, ter controle en bevestiging, ook ditzelfde bericht terug (menu NIEUWS).

  Zowel de oude (momenteel actief) als de nieuwe (actief vanaf vrijdag) URL van het register zijn nu al beschikbaar op de homepagina van de publieke website (oranje link). Wij raden u aan om steeds via onze website naar het register te surfen, zodat u zeker de correcte (veilige) URL gebruikt.

  De Europese Commissie heeft eveneens een bericht omtrent deze upgrade op haar website geplaatst: https://ec.europa.eu/clima/news/temporary-suspension-union-registry-software-upgrade-6th-and-7th-june-2018_en

  Contacteer ons gerust indien u hierbij vragen of opmerkingen heeft.

 • 29/05/2018 - Het register zal omwille van een software-upgrade niet beschikbaar zijn van woensdag 6 juni, 8u tot vrijdag 8 juni, 8u CEST (mededeling EC).
 • 15/03/2018 - Het register zal omwille van een software-upgrade niet beschikbaar zijn op dinsdag 20 maart tussen 8u en 13u CET (mededeling EC).
 • 12/01/2018 - Het register zal omwille van een software-upgrade niet beschikbaar zijn op maandag 22 januari tussen 8u en 18u CET (mededeling EC).

Ander nieuws

 • 28/06/2022 - Webinar over de deelname aan de EU-ETS veilingen: Participation in the auctions and outlook secondary market (by EEX) - Introducing EEX as the common auction platform, introducing several options to access the emissions auctions, the auction process as well as the secondary emissions market, and answering all questions relevant for existing customers or entities with compliance obligations under the EU-ETS.
  • Link naar het webinar : https://www.youtube.com/watch?v=0hR_HR1E_Kg
  • Link naar de presentatie : 20220628_EU_ETS_Participation_in_the_auctions_and_outlook_secondary_market.pdf
  • Op de agenda van dit - Engelstalig - webinar:
   1. 1. EU-ETS : basics, background and relevant legislation
   2. 2. EEX as common auction platform: involvement in global carbon markets, auction mandates
   3. 3. Auction participation: reasons for participation, eligibility, several options to participate including comparison and costs
   4. 4. Auction process: from opening of the bidding window over determination of the auction clearing price until delivery of certificates; including a demo auction (available in the recording)
   5. 5. Secondary Market: compliance markets and voluntary carbon markets including the products offered
   6. 6. Intermediaries: offer clients access to the auctions and the secondary market without exchange membership and clearing member
 • 30/04/2019 - De nalevingsdata van de huidige nalevingsperiode (CP2, 2013-2020) werd geüpdatet; zie de sectie links & rapporten voor alle data.
 • 21/12/2018 - Opschorting van VK-gerelateerde processen in het EU-register en voorbereiding op de uitvoering van een overgangsperiode.
 • 29/11/2018 - Update - EU-ETS vrijwaringsmaatregelen - Belgisch register voor broeikasgassen

  Sedert dit jaar is er een amendement van kracht op de registerverordening met vrijwaringsmaatregelen ter bescherming van de EU-ETS in het geval het Verenigd Koninkrijk (VK) tegen 30 maart 2019 de Europese Unie (EU) zou verlaten zonder dat er een formeel akkoord is. Zo heeft de Europese Commissie (EC) het recht om (algemene en luchtvaart-) emissierechten die in het Verenigd Koninkrijk verleend worden te markeren met een landcode en het jaar van verlening.

  Emissierechten die dit jaar verleend worden in het VK, worden niet gemarkeerd aangezien het VK via hun nationale wetgeving een tijdige (ruim voor 30 maart 2019) inlevering van emissierechten afdwingt, zodat de nalevingscyclus voor het jaar 2018 ook in het VK nog wettelijk gegarandeerd is.

  Onder het voorlopig onderhandelde akkoord blijft het VK tot en met het einde van de handelsperiode deel uitmaken van de EU-ETS en zijn er op korte termijn dus geen grote veranderingen. Mocht het akkoord echter niet geformaliseerd worden (no deal), zullen rechten die door het VK eventueel in 2019 verleend worden (voor het jaar 2019) door de EC met de landcode en het jaar van verlening gemarkeerd worden.
  Alhoewel deze GEMARKEERDE RECHTEN vrijelijk in het EU-register verhandeld kunnen worden, KUNNEN deze NIET INGELEVERD WORDEN om nalevingsverplichtingen in een andere lidstaat na te komen!

 • 30/08/2018 - De toewijzingcijfers voor de luchtvaartoperatoren voor de periode 2017-2023 werden gepubliceerd; zie de sectie toewijzing & veiling.
 • 07/03/2018 - De toewijzingsdata van de huidige nalevingsperiode (CP2, 2013-2020) werden geüpdatet; zie de sectie links & rapporten voor alle data.

 

[Keer terug naar de bovenkant van deze pagina]